Onderwerp: Kinderrechten
Groep: 6
Levensvraag: Hoe ga ik met de mensen/kinderen om mij heen om?
Benodigdheden: per groepje een A3 vel, per tweetal een Chromebook, per tweetal een lijntjesblad en per leerling een wisbord met stift

Doelen:

- Aan het einde van deze lessenreeks weten de leerlingen welke kinderrechten er zijn en kunnen zij hierover vertellen.
- Aan het einde van deze lessenreeks kunnen de leerlingen de geleerde of opgezochte kennis toepassen door hier een poster/woordweb mee te maken of deze uit te beelden met behulp van tableaus.
- Aan het einde van deze lessenreeks hebben de leerlingen door middel van verbeelding en fantasie een verhaal bedacht en opgeschreven van een kinderrecht.

Kerndoelen:

- Kerndoel 6: De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het lezen van school- en studieteksten en andere instructieve teksten, en bij systematisch geordende bronnen, waaronder digitale bronnen. (het maken van de woordweb)

- Kerndoel 9: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten. (het schrijven van het verhaal)

-Kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. (het uitbeelden van een tableau)

 

Deze webquest sluit aan bij meerdere ontwikkelingsgebieden van de leerlingen, namelijk:

- Het sociaal-emotionele gebied: De leerlingen werken in deze webquest veel met elkaar samen. Zij leren naar elkaar te luisteren en elkaar de ruimte te geven voor een eigen mening.

- Het morele gebied: Bij deze webquest leren de leerlingen over de kinderrechten en verwonderen zich over hoe hiermee wordt omgegaan in andere landen.

- Het levensbeschouwelijke gebied: De leerlingen leren welke rechten zij hebben. Dit verkennen zij op internet en hier verdiepen zij zich in. Daarnaast leren de leerlingen dat ieder kind gelijk behandelt moet worden.

 

Het maken van het woordweb en het schrijven van het verhaal is goed in te zetten bij een taalles. Het uitbeelden van de tableaus is goed in te zetten bij het vak drama. Het praten over hoe er met kinderrechten wordt omgegaan in andere landen past bij het vak aardrijkskunde.

 

De opdrachten in deze webquest zijn allemaal in groepsverband. Twee opdrachten zijn in duo's en de andere opdracht is in drie of viertallen.